Ventili so naprave, ki uravnavajo, usmerjajo ali nadzorujejo pretok tekočine (plini, tekočine, tekoče snovi ali gnojevke) z odpiranjem, zapiranjem ali delnim oviranjem različnih prehodov. Ventili so tehnično armaturni elementi, vendar jih običajno obravnavamo kot ločeno kategorijo. V odprtem ventilu tekočina teče v smeri od višjega do nižjega tlaka. Beseda izhaja iz latinske valve, gibajoči se del, vrat, v kombinaciji z volvere, obrniti, zviti.

Najenostavnejši in zelo starodaven ventil je preprosto prosto zgibna loputa, ki se zapre, da prepreči pretok tekočine (ali plina) v eno smer. Temu se reče povratni ventil, saj preprečuje ali »upravlja« pretok v eno smer. Sodobni regulacijski ventili lahko uravnavajo tlak ali tok in delujejo na izpopolnjenih sistemih za avtomatizacijo.

Ventili se nahajajo v skoraj vseh industrijskih postopkih, vključno s predelavo vode in odplak, rudarstvom, pridobivanjem električne energije, predelavo nafte in plina, proizvodnjo hrane, kemično in plastično proizvodnjo ter na številnih drugih področjih.

Ljudje v razvitih državah uporabljajo ventile v svojem vsakdanjem življenju, vključno z vodovodnimi ventili, kot so pipe za vodo, regulacijski plinski ventili na štedilnikih, majhni ventili, ki so nameščeni na pralnih in pomivalnih strojih, varnostne naprave, nameščene na sisteme za toplo vodo in ventile v avtomobilskih motorjih.

V naravi obstajajo zaklopke, na primer enosmerne zaklopke v naših žilah, ki nadzorujejo krvni obtok, in srčne zaklopke, ki nadzorujejo pretok krvi v srčnih pregradah in vzdržujejo pravilno črpalno delovanje.

Z ventili lahko upravljamo ročno, z ročico, pedalom ali kolesom. Ventili so lahko tudi samodejni, ki jih poganjajo spremembe tlaka, temperature ali pretoka. Te spremembe lahko vplivajo na membrano ali bat, ki aktivira ventil, primeri tovrstnih ventilov so običajno varnostni ventili, nameščeni na sisteme za toplo vodo ali kotle.

Ventili se uporabljajo tudi v vojaški in prometni panogi. V kanalizacijskih sistemih in drugih zračnih tokovih v bližini atmosfere se ventili imenujejo blažilniki. V sistemih s stisnjenim zrakom pa se najpogosteje uporabljajo ventili, imenovani krogelni ventili.

krogelni ventil

Krogelni ventili

Krogelni ventil je oblika ventila s četrtim obratom, ki uporablja votlo, perforirano in vrtljivo kroglico za nadzor pretoka skozi njo. Odprta je, ko je luknja kroglice v skladu s tokom in zaprta, ko jo ročaj ventila zasuka za 90 stopinj. Ročaj leži ravno v poravnavi s tokom, ko je odprt, in pravokotno nanj, ko je zaprt, kar omogoča enostavno vizualno potrditev statusa ventila.

Krogelni ventili so trpežni, dobro delujejo po številnih ciklih in zanesljivi, varno se zapirajo tudi po dolgih obdobjih uporabe. Zaradi teh lastnosti so odlična izbira za zaporne in krmilne aplikacije, kjer so pogosto raje zaporni in krogelni ventili, vendar jim ni dovolj natančen nadzor pri uporabi drogov.

Enostavnost uporabe in vsestranskost krogličnega ventila omogoča široko industrijsko uporabo – podpirajo pritiske do 1.000 barov (100 MPa; 15.000 psi) in temperature do 400 ° C, odvisno od dizajna in uporabljenih materialov. Velikosti običajno znašajo od 0,2 do 48 palcev (5,1 do 1,219,2 mm). Ventili so izdelani iz kovine, plastike ali kovine s keramiko; plavajoče kroglice so zaradi trajnosti pogosto kromirane.

V primeru, da se krogelni ventil uporablja za kriogeniko ali izdelek, ki se lahko razširi v notranjost kroglice, je na zgornji strani ventila izvrtana odprtina. To se imenuje odzračena kroglica. Varnost je skrb številka ena, ko inženirji določijo odzračeno kroglico.

Krogelni ventil ne smemo zamenjati s »krogličnim ventilom«, vrsto povratnega ventila, ki uporablja trdno kroglico, da prepreči neželen povratni tok. Poznamo tudi prirobnični krogelni ventil ter nepovratni krogelni ventil.

Nepovratni ventil – uporaba

Nepovratni ventil za vodo je naprava, ki omogoča pretok vode v cevovodu v samo eni smeri.. Kontrolni ventili so naprave, ki delujejo neposredno, kar pomeni, da njihovo delovanje ne zahteva energetskih virov ali zunanjega nadzora; Odpiranje in zapiranje ventila je posledica pretoka vode skozi njo.

Princip nepovratnega ventila je, da je v prvotnem stanju zaprt. Če se tlak vode na vstopu poveča, to pomeni, da voda pritisne na pokrov in ventil se odpre ter tako omogoči pretok vode skozi. Ko vstopni tlak pade, se ventil ponovno zapre, nato se na neki točki ustavi pretok vode (vstopni in izstopni tlak sta enaka). Voda iz odtočne strani kontrolnega ventila namreč pritisne na zaklop in ne omogoča odpiranja.

Pri S3C d.o.o. vam ponujamo več preko 120.000 izdelkov, med njimi so tudi različni ventili, kot denimo: prirobnični krogelni ventil, nepovratni krogelni ventil in navojni nastavki. V naši ponudbi so na voljo navojni nastavki različnih vrst, med drugim reducirni, navojni, cevni, dvojni, kotni in pregradni ter drugi izdelki, kot so vrtljive spojke, dvovijačniki, razdelilni bloki in ostalo. Naše vrhunsko blago k vam dostavimo v treh dneh od naročila.

dušilni nepovratni ventil


    Imate vprašanje? Potrebujete nasvet?

    Sporočite nam in eden izmed naših predstavnikov vam bo odgovoril v najkrajšem možnem času.