Izberite in namestite varnostne ventile

Vaša varnost in varnost vaših sistemov sta vedno na prvem mestu in sta zato za nas izjemno pomembna. Da bi to zagotovili, predstavljamo vse, kar morate vedeti o naših varnostnih ventilih. Te bistvene komponente so zaščitna in v mnogih primerih vaša najpomembnejša in zadnja obrambna linija. To med drugim ščiti vaše tlačne posode, dele vaše naprave ali vaš cevni sistem pred preobremenitvijo zaradi prevelikega tlaka. Vendar pa obstaja pet pomembnih točk, ki jih je treba upoštevati pri uporabi varnostnih ventilov.

 

Kaj točno naredi varnostni ventil?

Preden se podrobneje poglobimo v pet zgoraj omenjenih točk, bi izpostavili kaj je funkcija oz. namen varnostnega ventila. Glavni namen teh ventilov je predvsem zaščita pred nevarnostjo. Tako za življenje, za lastnino kot za okolje. Varnostni ventili so zasnovani tako, da odprejo in sprostijo presežek tlaka iz posode ali opreme in nato ponovno zaprejo. Po vzpostavitvi normalnih delovnih pogojev je nadaljnje izdajanje medijev onemogočeno.

 

Da bi to zagotovili, mora varnostni ventil delovati ves čas in v vseh pogojih. Varnostni ventil ni krmilni ventil ali reduktor tlaka. Kot takega se ne sme zlorabiti in mora služiti samo enemu namenu: Zaščita pred nadtlakom.

 

Kako lahko nastane nadtlak v posodi?

Obstaja več razlogov za nastanek nadtlaka v posodi:

  • Blokada,
  • zunanji ogenj,
  • toplotno raztezanje,
  • kemijska reakcija,
  • pretrganje cevi med izmenjavo toplote in/ali
  • motnje v delovanju hladilnega sistema.

To je le nekaj razlogov kot primer. Pomembno si je zapomniti, da se lahko vsak od zgornjih dogodkov pojavi ločeno. Možno pa je tudi, da potekajo hkrati. Vsak primer nadtlaka povzroči sproščanje različnih masnih ali prostorninskih tokov. Manjši masni tokovi, npr.: v primeru toplotnega raztezanja in večji masni tokovi v primeru kemičnih reakcij. Za načrtovanje najslabšega možnega scenarija in s tem za določitev primerne naprave za razbremenitev tlaka je odgovoren upravljavec sistema. Lahko rečemo, da obstajata dve glavni vrsti varnostnih ventilov. Vzmetni in pilotski ventili. Pri nas boste našli vzmetne ventile. Razlikujemo med temi s prostim izpušnim zrakom in tistimi s kanaliziranim izpušnim zrakom.

 

Pet točk, ki jih je treba upoštevati pri varnostnih ventilih

 

1. Kakšna je dobavna zmogljivost generatorja tlaka?

 

Generator tlaka

 

 

Preden lahko izberete pravi ventil, morate poznati zmogljivost generatorja tlaka. S kompresorjem je enostavno. To naredite tako, da odčitate vrednost s ploščice s podatki. To je edini način, da lahko ventil v sili varno izprazni celoten pretok. Razbremenilno zmogljivost varnostnih ventilov najdete v dokumentaciji v naši spletni trgovini.

 

Kliknite na "Več informacij"

 

Kliknite na

 

 

Izberite "Dokumentacija"

 

Izberite

 

 

V PDF-ju poiščite "Dimenzije in zmogljivost izpihovanja"

 

V PDF-ju poiščite

  

Tukaj si lahko ogledate podroben pregled

 

Tukaj si lahko ogledate podroben pregled

 

2. Katere vrste varnostnih ventilov obstajajo?

 

V naši spletni trgovini sta na voljo dve različici varnostnih ventilov: izpušni in s kanaliziranim izpušnim zrakom.

Izpušni ventil

Prosti izpuh pomeni, da ima ventil priključek. Takoj, ko se odpre, skozi prezračevalne luknje odpihne v okolje. Ta različica se uporablja izključno za nestrupene, nevtralne in negorljive pline!

 

Prosti izpuh

 

Različica s kanaliziranim izpušnim zrakom ima dovod in tudi voden ali kanalski izhod. To omogoča nadzorovano odvajanje medija na izstopu ventila preko cevovoda. Primerni so za uporabo z vodo in drugimi nestrupenimi in nevtralnimi tekočinami.

 

3. Varnostnega ventila nikoli ne uporabljajte kot prelivni ventil

 

Pečat

 

Dobavljamo vse TÜV varnostne ventile s fiksno nastavitvijo tlaka. Poleg tega so te zapečatene s pečatom (glej sliko). V nobenem primeru jih ne poškodujte ali odstranite. Varnostnega ventila ne uporabljajte kot prelivni ventil, saj ima popolnoma drugačno odpiranje. Če je dosežen odzivni tlak, ostane zaprt. Če je presežen, se odpira počasi in če je presežen za cca 10%, se nenadoma popolnoma odpre.

 

Takoj, ko je dosežen največji odpiralni hod, temu sledi celotna disipacija moči. Če je odzivni tlak nižji, se zapira počasi in se pri približno 10% - 20% popolnoma zapre. Zasnovan je za nujne primere, torej občasen odziv. Za trajno in sorazmerno izpihovanje, najdete v naši spletni trgovini prelivne ventile.

 

4. Montaža varnostnih ventilov

 

Med montažo delajte zelo previdno. Najbolje je, da sistem sperete pred namestitvijo, da morebitne trdne snovi ne povzročijo puščanja. Pri privijanju zategnite le z ustreznim ključem.

 

5. Varnostni ventil redno preverjajte

 

Preverjanje varnostnega ventila

  

Redno preverjajte delovanje varnostnega ventila tako, da ga prezračite. To omogoča tudi izpihovanje umazanije. Če ventil pušča, zadostuje, da ventil na kratko odprete in zaprete, da odpravite puščanje. Preden odprete ali odvijete varnostni ventil, priporočamo, da si nadenete zaščitna očala. Nikoli ne moremo izključiti možnosti, da so v ventilu še vedno delci rje.

 

Naš nasvet za vas!

 

Preden izberete varnostni ventil ali ga želite vgraditi, vas prosimo, da natančno preberete našo dokumentacijo. Naša ekipa vam bo z veseljem pomagala in svetovala pri izbiri pravega varnostnega ventila za vašo uporabo.

Ne pozabite, da boste pri nas poleg ventilov našli še veliko izbiro ostalih pnevmatskih in hidravličnih komponent in elementov.