Pnevmatski cilinder

Pnevmatski cilinder je najpogostejši del v pnevmatskih sistemih. Pnevmatski cilinder je mehanska naprava, ki s pomočjo stisnjenega zraka proizvede silo, ki povzroči linearno gibanje.
Ločimo več vrst pnevmatskih cilindrov:

  • enotaktni
  • dvotaktni

Enotaktni pnevmatski cilindri opravljajo delo samo v eni smer in tudi priključek zraka na cilinder se nahaja samo na eni strani pnevmatskega cilindra. Zrak se torej stiska na eno stran bata, bat pa se sprosti zaradi pritiska vzmeti, ki je na drugi strani. Pri dvotaktnih pnevmatskih cilindrih se delo opravlja v obe smeri, zrak pa se v cilinder stiska na obeh polovicah cilindra. Zrak se torej z ene strani stiska v cilider, istočasno pa se zrak na drugi strani bata iztiska.
Cilindri so prav tako lahko membranski ali batni. V primerjavi z batnimi cilindri, membranski prenesejo večje sile v nižjih ferkvencah premikanja bata.

festo pnevmatski cilinder

Pnevmatski cilinder je rezultat optimiziranih proizvodnih metod

Pnevmatski cilinder skupaj z zračnimi filtri, pnevmatskimi cevmi, regulatorji tlaka, pnevmatski priključki in drugimi standardnimi komponentami tvori pnevmatski sistem. Zaradi izjemnih lastnosti blaženja in minimalnih dejavnikov trenja se ponaša z dolgo življenjsko dobo, veliko zanesljivostjo delovanja in nezmožnostjo preobremenitve. Odlikujejo ga še zmanjšan hrup, minimalno vzdrževanje, majhne dimenzije in ugodna cena.

Obsežna paleta montažnih dodatkov za skoraj vse vrste namestitve je poskrbela, da so pnevmatski cilindri nadvse preprosti za vgradnjo. Priročnost, kompaktnost ter večja zmogljivost oblazinjenja so posledica patentiranih tehnologij, optimiziranih proizvodnih metod ter več kot 40 let izkušenj na področju oblikovanja in izdelave cilindrov.

Pnevmatski cilinder Festo ima značilno kompaktno zasnovo in zahvaljujoč različnim modelom tudi široko področje uporabe. Le to omogoča modularni sistem izdelkov, ki dopušča konfiguracijo cilindrov glede na individualne potrebe industrije. Dvostranski pnevmatski cilinder je zasnovan iz lakiranega aluminija, eloksirane aluminijaste profilne cevi, batnice iz kromiranega trdnega jekla, bata iz aluminija in tesnila iz NBR / PUR.

Cilinder je namenjen uporabi v temperaturnem območju med -20 °C do +80 °C ter v delovnem tlaku do 10 barov. Pnevmatski cilinder je nadvse priročen, saj omogoča brezkontaktno zaznavanje položaja z uporabo senzorjev bližine ter integrirano oblazinjenje za absorpcijo preostale energije. Zaradi samonastavljivega pnevmatskega blaženja v končnem položaju zagotavlja večje hitrosti in obremenitve.

Kako deluje pnevmatski cilinder?

Pnevmatski cilinder deluje tako, da pritisk zraka pritisne bar v eno smer, vzmet v primeru enotaktnih in zrak v primeru dvotaktnih, pa nato bat potisne nazaj v prvotno lego.

Pnevmatski cilindri Festo

Na naši spletni strani lahko najdete tudi pnevmatske cilindre Festo. Pnevmatski cilindri Festo so kompaktni in kvalitetni. Podjetje Festo proizvaja različne pnevmatske cilindre. Kupite lahko standardne cilindre, majhne cilindre, okrogle cilindre ter cilindre na mehanski ali membranski pogon. Pri nas boste kupovali pnevmatske cilindre Festo po ugodnih cenah. Nudimo tudi elektromagnetne ventile.

pnevmatski cilinder Festo
Pnevmatski cilindri Festo in Bosch

Bosch pnevmatski cilindri

Pri nas pa lahko kupite tudi Bosch pnevmatske cilindre. Bosch pnevmatski cilindri so kvalitetni in hkrati ugodni. Bosch je vodilno podjetje na področju razvoja tehnologije. Bosch pnevmatski cilindri so moderni, njihovo delovanje pa zaradi razvoja v katerega podjetje vlaga hitro napreduje. Naročite Bosch pnevmatski cilinder zdaj.

Pri nas pa boste po ugodnih cenah lahko kupili tudi cilindre SMC, cilindre Parker ter cilindre Aventics. Nove generacije cilindrov Aventics so narejene iz nerjavečega jekla in so tako zelo odporni in trajni. Cilindri podjetja SMC so inovativno oblikovani in vse bolj priljubljeni v mehanski industriji.
Velika in raznolika ponudba pnevmatskih valjev in tesnil za hidravliko čaka na vas.


    Imate vprašanje? Potrebujete nasvet?

    Sporočite nam in eden izmed naših predstavnikov vam bo odgovoril v najkrajšem možnem času.