Ventili – nepogrešljivi na področju strojništva

Ventile poznamo kot vrsto zapore za delno ali popolno zapiranje pretoka tekočih snovi, kot so plini in kapljevine. Kadar je ventil odprt, skozi izstopno odprtino tekočina odteka, s pomočjo kolesa ali ročice pa ga lahko delno ali popolno zapremo in tako onemogočimo pretok tekočin ali plinov. Ker poznamo več vrst ventilov, imajo zelo širok spekter uporabe na različnih področjih – najdemo jih tako v domačem gospodinjstvu, kot tudi v delavnici domačega mojstra in na različnih področjih strojništva.

V osnovi ventile delimo na varnostne, ki se odprejo takrat, kadar je tlak v napravi previsok, samodejne, ki se odprejo, če je razlika med tlakom pri vstopu in tlakom pri izstopu dovolj velika ali majhna, nepovratne, ki tok prepuščajo v zgolj eno smer, reducirne, ki zmanjšujejo tlak pare ali plina v izstopni cevi itd. V tem prispevku se bomo osredotočili le na določene podvrste ventilov, kot so hidravlični ventili, ki so izredno pogosto v uporabi.

Hidravlični ventili so namenjeni distribuciji in krmiljenju delovnega toka med hidravlično črpalko ter porabniki (cilindri, hidromotorji itd.). Ker se uporabljajo v različne namene, jih srečujemo praktično povsod: na področju kmetijstva, gradbeništva, industrije in še bi lahko naštevali. Najpogosteje so hidravlični ventili uporabljeni za krmiljenje enosmernih in dvosmernih cilindrov, hidromotorjev, plavajočih funkcij in joystickov. Čisto vsak izmed njih je opremljen z varnostnim ventilom. Ker pa je ponudba na trgu zelo obširna in ker imajo tudi hidravlični ventili svoje podvrste, se moramo nakupa lotiti premišljeno. Hidravlične ventile v podskupine ali podvrste razdelimo glede na funkcijo, ki jo opravljajo (regulacijski, smerni, zaporedni itd.), glede na notranje tesnjenje (npr. valjasti ventil), način nadzora (ventil za ročno upravljanje, ventil z mehanskim pogonom, pnevmatski, elektromagnetni), način dela (za vklop in izklop ali stalni regulacijski ventil).

Smerni hidravlični ventili se uporabljajo za krmiljenje in spreminjanje smeri pretoka tekočine v hidravličnih sistemih, medtem ko so tlačni uporabljeni za krmiljenje in prilagajanje tlaka tekočine v hidravličnem sistemu, regulacijski pa za krmiljenje in prilagajanje pretoka tekočine (pretočni regulacijski ventil). V podjetju S3C smo za vas pripravili pestro ponudbo, ki obsega elektromagnetne, nepovratne, krogelne, mikro, varnostne in druge vrste ventilov, ki vam bodo kot mojstru zagotovo prišli prav.

hidravlicni-elektromagnetni-ventil

Kako deluje hidravlični ventil?

Ali razmišljate o uporabi hidravličnega ventila? Potem vam bo zagotovo prišlo prav poznavanje njegove sestave oziroma delovanja. Kadar se ročica nahaja na sredini, temu pravimo nevtralni položaj in pomeni, da tekočina kroži skozi ventil. Če bomo prestavili ročico v eno ali drugo stran, bo hidravlični ventil povzročil gibanje cilindra oziroma vrtenje hidromotorja v eno ali drugo smer. Ko sprostimo ročico, se bo ta sama vrnila v nevtralni položaj, pri čemer bo hidromotor oziroma cilinder ostal v trenutnem položaju, tekočina pa bo ponovno krožila skozi ventil.

Vsi najboljši ventili na enem mestu

Kakovostni izdelki za hidravliko in pnevmatiko so vam na enem mestu na voljo v ponudbi podjetja S3C. V naši ponudbi boste tako našli kroglične hidravlične ventile, ki so nepogrešljivi pri urejanju radiatorskih sistemov v hišah, pa tudi elektromagnetne hidravlične nepovratne ventile, ki jih najdemo praktično v vsakem gospodinjstvu, v ogrevalnih sistemih, različnih proizvodnjah in industrijah ter na številnih drugih področjih.

Ob tako pestri ponudbi, ki smo jo pripravili za vas, imate možnost izbirati med številnimi izvedbami ventilov, ki so primerni tako za visoke, kot tudi za nizke pritiske ter za standardne ali profesionalne aplikacije. Ob nakupu ventilov za hidravliko vam bodo zagotovo prišla prav tudi kakovostno izdelana tesnila za hidravliko, ki bodo svojo nalogo opravljala na najvišjem nivoju in s tem izpolnila vaša pričakovanja.

Tesnila so ključnega pomena pri preprečevanju izgube tekočine, hkrati pa na tak način poskrbijo za boljši izkoristek vseh hidravličnih naprav. Na naših prodajnih policah boste našli tesnila vseh vrst, različnih modelov, dimenzij in številnih priznanih proizvajalcev (vključno s takšnimi, ki so odporna na zelo visoke pritiske in primerna za različne aplikacije).

Našo že tako pestro ponudbo smo izpolnili s protipovratnimi ventili, ki preprečujejo povraten tok obratovalnih tekočin (način vgradnje je lahko horizontalen ali vertikalen, tako da se smer toka ujema z označevalno puščico na telesu) in z magnetnimi ventili odlične kvalitete, ki so uporabni v medicini, avtomatizaciji industrijskih procesov, kemični industriji in krmiljenju vode. Naš cilj je ponuditi našim kupcem hitro dobavo kakovostnih izdelkov v Evropi in v svetu uveljavljenih proizvajalcev, za področje industrijske pnevmatike in hidravlike ter industrijske armature, zato boste pri nas vedno našli tisto, kar ste iskali. Da bo izbira lažja, vam bomo pri nakupu z veseljem svetovali in vam zaupali naše izkušnje z izbranimi komponentami.


    Imate vprašanje? Potrebujete nasvet?

    Sporočite nam in eden izmed naših predstavnikov vam bo odgovoril v najkrajšem možnem času.